LES PARAULES CANTADES DE GERARD VERGÉS - Riu en so

Vaya al Contenido

Menu Principal

LES PARAULES CANTADES DE GERARD VERGÉS

PROJECTES


RIU EN SO I GERARD VERGÉS

Tot i tindre constància de l’existència i la rellevància del poeta tortosí Gerard Vergés, la seua obra ens era desconeguda, si hem de ser sincers.

Va ser a través de terceres persones, que ens van aconsellar la seua lectura, quan vam decidir començar este nou treball. Vam comprovar gratament que el poeta posseïa una varietat temàtica i de registre que el feien totalment "cantable". Ens adonàrem que aquells poemes tenien bona cosa de musicalitat.

I és que l’obra literària de Vergés és d’una qualitat indiscutible i a això s’ha de sumar que els seus textos reflectisquen un amor envers el nostre territori, la manera de ser, de viure i de sentir de la seua gent.

Per tot plegat, creiem que el poeta tortosí comparteix l’esperit que "Riu en So" vol mantindre viu i d’aquí la idea de musicar els seus poemes.    
                                                               

La idea va anar madurant dins nostre i vam començar un treball intensiu de lectura a fi de seleccionar textos, fins que vam trobar els poemes que més ens inspiraven a l’hora de posar-los música.

Així mateix, vam considerar adequat contactar amb el poeta i fer-lo sabedor del nostre projecte. De fet, vam tindre la fortuna de poder entrevistar-nos amb ell diverses vegades i compartir tots plegats la il·lusió de començar este treball. En tot moment, tant ell com els seus familiars ens van animar i donar suport per a portar-lo endavant. Hem de reconéixer que ens vam sentir molt afortunats perquè una persona del seu prestigi en el món de les lletres com ell ens donés el seu suport.

Tot seguit, iniciàrem el procés de musicalització dels textos, amb tot el que això comporta quan es tracta de poemes que en un principi no han sigut fets per a ser cantats. Això implica, entre altres coses, mirar d’adaptar els textos per tal que tinguen un format de cançó.LES PARAULES CANTADES DE GERARD VERGÉS

I amb un format de cançó fet, vam configurar el nostre nou espectacle, estrenat a la Fira Litterarum de Móra d’Ebre l’any 2014, amb una bona acceptació per part del públic i la crítica.

És tracta d’un espectacle amb gèneres musicals d’una gran varietat, que combina estils tradicionals originaris de les Terres de l’Ebre i del nord del País Valencià com ara la seguidilla, el fandango, la jota, el bolero i els cants de treball amb altres peces més actuals, populars i en alguns casos importades d’altres regions com ara el swing, la balada, l’ska, la rumba,...

L’espectacle consta de quinze cançons i quatre enregistraments de vídeo on apareix el lletrista, en els quals introdueix alguns dels temes. A través d’este format de música i poesia intentem apropar la gent a l’obra i a la figura de Gerard Vergés.

Som conscients que, malauradament, la producció literària de Vergés només és coneguda en els cercles especialitzats en literatura, a pesar que una enorme quantitat de gent, tot i haver sentit parlar del poeta, no hi ha aprofundit. Des de "Riu en So" pretenem acostar Gerard Vergés a tot este ventall de persones, i creiem que l’embolcall musical ho afavorirà a bastament. Som de l’opinió que molts poetes han entrat en la vida de les persones a través dels cantants.

Per desgràcia, Gerard no va poder veure l’estrena de l’espectacle, ja que va morir pocs dies abans. Però en el record queden les tardes a casa seua, on va poder gaudir de les nostres reunions íntimes, en què llegíem i cantàvem els seus poemes.


Regreso al contenido | Regreso al menu principal